Jeden z najpiękniejszych krajów basenu Morza Śródziemnego z niezwykle bogatą historią, tradycją, niepowtarzalnymi zabytkami, lazurowym morzem, złotym piaskiem, rajskimi krajobrazami, wakacyjną pogodą oraz kuchnią z oszałamiającą mnogością orientalnych doznań smakowych.
– Turcja
Praktyczne informacje
– Waluta – lira turecka (TRY)
– Wiza – nie jest wymagana dla obywateli polskich przy pobytach turystycznych do 90 dni w okresie półrocznym (180 dni).
– Dokument podróży – paszport musi być ważny co najmniej 60 dni dłużej niż dozwolony okres pobytu bezwizowego. Oznacza to, że paszport powinien być ważny jeszcze przez minimum 150 dni licząc od dnia pierwszego wjazdu do Turcji. Natomiast osoby, które udają się do Turcji na okres dłuższy niż 90 dni (np. z powodu pracy, czy studiów) powinny złożyć wniosek wizowy. Nie należy zostawiać paszportu do dyspozycji hotelu na czas pobytu, a jedynie okazać go przy załatwianiu formalności meldunkowych.
– Język urzędowy – turecki
– Czas – GMT + 3 godzin.
– Elektryczność – 230V
– Szczepienia – nie są wymagane, jednak warto zaszczepić się przeciw żółtaczce, gdyż w razie poważniejszych zabiegów medycznych (np. operacji) wymaga się okazania zaświadczenia o szczepieniu.
– Religia dominująca – islam sunnicki,
– Przy zwiedzaniu miejsc kultu religijnego należy przestrzegać określonych reguł zachowania np. przed wejściem do meczetu należy zdjąć obuwie, a kobiety nie mogą wchodzić z odkrytymi głowami i ramionami, w szortach.
– W całym kraju obowiązuje zakaz posiadania broni bez zezwolenia, posiadania narkotyków, nawet na potrzeby własne. Za złamanie zakazu dot. narkotyków i środków odurzających grozi kara 25 lat pozbawienia wolności. Dlatego jeśli poruszasz się samochodem i pozostawiasz go bez nadzoru, najpierw sprawdź czy nie zostały podrzucone narkotyki, a także wystrzegaj się przed przyjmowaniem jakichkolwiek towarów lub przesyłek z nieznanego źródła. W Turcji nie można mieć też noży o ostrzach dłuższych od palca serdecznego ani noży sprężynowych.
Konsulat Honorowy w Antalyi
Kayi Plaza, Guzeloba Mahallesi
Ay-Sokak No 1
07230 Lara-Antalya
Tel.: +90 242 310 88 77 (sekretariat)
Fax: +90242 310 88 66
E-mail:baskan@kayigroup.com.tr
Telefony
+90 – kod telefoniczny
110 – straż pożarna
112- pogotowie
118- biuro numerów
155 – policja
161 – informacja PTT
Regionalne ciekawostki i atrakcje
👉Największe miasto tego kraju – Stambuł , a do 1930 r. Konstantynopol, znajduje się tak jak całe państwo na dwóch kontynentach – w Europie jak i Azji. Warto wspomnieć, iż Turcja graniczy z 8 państwami (z Bułgarią, Grecją, Syrią, Irakiem, Iranem, Azerbejdżanem, Armenią oraz Gruzją).
👉Nieprzestrzeganie przepisów, jazda bez świateł, wieczne trąbienie i wymuszanie pierwszeństwa czy ustawiczne wpychanie się kierowców, wjeżdżających w korek z bocznych uliczek – tak przedstawia się sytuacja na tureckich drogach. Uwaga na ceny paliw, które w Turcji są szokujące (ok. 7 zł/diesel, ok. 8 zł/benzyna).
👉Wjeżdżając własnym samochodem do Turcji, zostaje on automatycznie wbity w paszport – co oznacza, że trzeba nim z Turcji wyjechać. Niby logiczne, aczkolwiek spędzając wolny czas w zachodniej części kraju i chcąc wybrać się na jednodniową wycieczkę na greckie wyspy (Lebos, Kos, Rodos) należy zabrać ze sobą samochód. Niestety bilety za przewóz samochodu promem nie należą do tanich, jak za osobę.
👉Nazwę Batman – każdy kojarzy z filmem, natomiast w Turcji jest to miasto w południowo-wschodniej części kraju, które swój rozwój zawdzięcza odkryciu złóż ropy naftowej. W 2008 r. Hüseyin Kalkan, pełniąc funkcję burmistrza tego miasteczka, zapowiedział pozew za nielegalne wykorzystanie nazwy miasta przeciwko producentom filmów o Batmanie.
👉Popularnym napojem w Turcji jest herbata, którą parzy się około 10 minut, po czym słodzi i rozcieńcza się ją wrzątkiem. Tak zaparzona herbata jest podawana w malutkich szklankach w kształcie tulipana.
👉W tym kraju poligamia jest prawnie zakazana, mimo, iż religia zezwala na posiadanie kilku żon
👉Rosyjski archeolog Siergiej Rudenko dowiódł, iż Turcy zrobili pierwszy dywan „Pazirik” na świecie, pochodzący z V w. p.n.e., który obecnie jest wystawiany od 1950 roku w Ermitażu w Sankt Petersburgu.
👉Na uwagę zasługuje fakt, iż dzień ten jest wolny od wszystkiego, czyli każdy obywatel ma wtedy święto – zarówno mały i duży.
👉Adampol, dzisiejszy Polonezköy – Osada polskich imigrantów powstała po azjatyckiej stronie cieśniny Bosfor w połowie XIX w., zwana potocznie „polską wsią”, w której zgodnie z tradycją na wójta wybiera się Polaka. Niestety obecnie językiem polskim posługują się już tylko najstarsi mieszkańcy.
👉Pływający kot – brzmi absurdalnie, nieprawdaż? Nic mylnego! W Turcji występuje jeden z nielicznych kotów potrafiących i lubiących pływać w wodzie.
👉 Turcja jest jednym z głównych eksporterów oliwy oraz samych oliwek, których uprawia się ich tam, aż 86 odmian
👉Meze – inaczej przystawki, które występują przed każdym posiłkiem w ogromnej ilości – zarówno w formie ciepłej, jak i zimnej. Zgodnie z tradycją wszystkie przystawki należy jeść palcami, ponieważ w złym tonie jest postrzegane sięgnięcie po sztućce przy potrawach podawanych przed głównymi daniami. Ważne! – Każdy posiłek winien być celebrowany, dlatego też nie wolno spieszyć się podczas ich spożywania. W tym kraju również nie zjemy wieprzowiny, ze względu na kulturę żywieniową bazującą na religii.
Co warto zwiedzić?
Minaret Yivli – jednen z pierwszych islamskich żłobkowany minaret meczetu
Brama Hadriana – rzymska brama uformowana z trzech łuków triumfalnych, zbudowana z okazji wizyty cesarza Hadriana w 130 r. n.e.
Hidirlik Tower – Historia, wieża zegarowa i pomnik
Karaalioglu Park – park z rzeźbami, pomnikami, biurem burmistrza, miejskim teatrem, starożytną fortecą zwana wieżą
Hidirlik z widokiem na rzymski port, widok na klify i szeroką, niebieską przestrzeń Zatoki Antalyi .
Düden Waterfalls – wodospady spadające ze skalistego klifu bezpośrednio do Morza Śródziemnego .
Kurşunlu Waterfall – malowniczy zakątek otoczony lasem piniowym położonym na Wybrzeżu Morza Śródziemnego
Konyaalti Beach – plaża
Köprülü Canyon – Park narodowy z głębokim Kanionem
Karain Cave – paleolityczne stanowisko archeologiczne, zwana czarną jaskinią
Zamek alanya z czerwoną wieżą i murami obronnymi – wybudowany w 1226 roku przez przywódcę Seldżuków Alaaddina Keykubata
Zamek św. Piotra w Bodrum – zamek z muzeum archeologii podwodnej z obiektami wraków
Mauzoleum w Halikarnasie – ruiny mauzoleum z ok. 350 r. p.n.e.
Muzeum sztuki Zeki Muren
Karaada – źródło termalne i jaskinia
Starożytne miasto Pedasa
Bazar Bodrum
Bodrum Deniz Müzesi – Muzeum Morskie z modelami statków
Marmaris Castle
Alanya Archaeological Museum
Apollon Temple – historyczne ruiny z widokiem na morze
Ancient Theater – wielkie ruiny starożytnego teatru
Phaselis – ruiny starożytnego miasta portowego Damlatas Magaresi, czyli Grota Kapiącego Kamienia z przepiękną szatą naciekową i ogromnymi stalaktytami licząca ponad 15 tys. lat. Dzięki wysokiej wilgotności, zawartości dwutlenku węgla, jonizacji i promieniowaniu Grota stała się rajem dla osób z chorobami układu oddechowego.
Regionalna kuchnia
Iskembe – zupa z cielęcych lub jagnięcych flaków.
Yayla Çorbası – zupa jogurtowa gotowana z różnymi ziołami, ryżem i ciecierzycą, jajkiem i mięty
Mercimek Çorbası – zupa z czerwonej soczewicy, z dodatkiem marchewki, papryki, cebuli, pieprzu, ostrej papryczki oraz soku z cytryny.
Cacik – zupa na bazie jogurtu, z dodatkiem zielonego ogórka, mięty i ostrej papryczki.
Ekmek – chleb o kwaskowatym smaku wypiekany z pszennej białej mąki i czasami z dodatkiem mąki pełnoziarnistej posypywany sezamem, bądź makiem.
Pide – płaski chlebek nadziewany serem, mięsem mielonym i warzywami w kształcie łódki nazywany często turecką pizzą.
Lahmacun – cienkie ciasto z jagnięcym mięsem mielonym, pomidorami i świeżymi warzywami podawane z sokiem z cytryny.
Gözleme – cienkie placki faszerowane różnym nadzieniem
Borek (börek)- cieniutkie placki z ciasta yufka nadziewane serem feta, szpinakiem, kapustą ziemniakami, pietruszką, czasem mielonym mięsem lub kiełbasą.
Kebab – tureckie danie narodowe. Jest to grillowane mięso (jagnięce, baranie i ewentualnie z drobiu) z warzywnymi dodatkami, sosu jogurtowego serwowane w cieście, bułce lub na talerzu.
Manti – miniaturowe pierożki z jagnięciną, podawane z jogurtem naturalnym i przyprawami takimi jak ostra papryka, czosnek i pieprz.
Sarma – czyli tureckie gołąbki, składające się z liści winogron lub kapusty z farszem z ryżu lub mięsa.
Köfte – tureckie smażone, pieczone, grillowane bądź gotowane mięsne pulpeciki, które podaje się z chlebkiem/kaszą bulgur/ryżem/ziemniakami i sałatką.
Bakława (Baklawa, Baklava) – słodka przekąska nadziewana posiekanymi włoskimi orzechami, pistacjami oraz cynamonem, której warstwy cienkiego ciasta są oddzielone masłem. Całość oblana jest syropem miodowym.
Kadayif – słodki bałkański deser, bazujący głównie na cukrze i karmelu. Łączy słodki smak syropu miodowego z kwaśnym, świeżo wyciskanym sokiem z cytryny.
Narodowym napojem jest Ayran – napój na bazie jogurtu (z mleka krowiego, koziego, bądź owczego) i wody, doprawiony solą i pieprzem, z kolei trunkiem jest raki (lwie mleko) – mocna anyżówka, którą miesza się z wodą.